Ofte stillede spørgsmål om Facebook annoncering

Selvom jeg dagligt bruger mange timer på Facebook annoncering, så støder jeg fortsat på nye udfordringer og spørgsmål jeg ikke nødvendigvis kan svaret på. Det kan skyldes nye funktioner, ændringer eller at jeg simpelthen bare ikke har haft behov for at kende svaret tidligere.

Derfor har jeg valgt at lave dette indlæg, hvor jeg samler svarene på de mange forskellige spørgsmål som jeg enten tidligere selv er stødt på, eller som jeg har set andre være i tvivl om. Derfor vil spørgsmålene også svinge meget i kompleksitet og svarene vil være en god blanding af screenshots, links til officielle svar (hvis tilgængelige) og svar fra mine egne erfaringer.

Da jeg løbende tilføjer nye spørgsmål til nedenstående liste vil rækkefølgen på spørgsmålene være mere eller mindre tilfældige. Alle spørgsmål vil dog stå i min indholdsfortegnelse, som du finder lige herunder. Tryk på et spørgsmål, hvis du vil hoppe direkte til svaret.

Hvad er forskellen på boost og annoncer?

Lad os starte med en klassiker, som for mange er det første spørgsmål, når man står og skal i gang med annoncering.

De helt fundamentale forskelle er sådan set synligheden af dit opslag, samt de muligheder du har, når du bruger henholdsvis boost-knappen eller annonceadministratoren. Lad os starte med synligheden af opslaget.

Når du bruger boost-knappen, så er det for at komme længere ud med et allerede eksisterende opslag. Dette opslag er et, som er synligt på din side og som du ønsker skal længere ud. Her kommer selve opslaget altså først, hvor du bagefter vælger at ramme yderligere målgrupper. Når du derimod bruger annonceadministrator, så er processen ofte omvendt. Her kan du lave det man kalder dark posts (se næste spørgsmål), hvor du først vælger en målgruppe for din annonce og derefter laver selve annoncen. Da de samtidig ikke er synlige på din Facebook side kan du derfor køre med budskaber, som måske ikke ville passe så godt ind på din væg.

Det kan være fordi det er mere hardcore annoncer med fokus på salg, eller måske rabatkoder som du ikke ønsker alle bare skal have fat i.

Den næste forskel er mulighederne med henholdsvis boost og annonceadministrator.

Når du bruger boost-knappen vil du have begrænsede muligheder i forhold til din målretning og ikke mindst hvilke type annoncer du ønsker at køre. Dit opslag findes allerede på væggen, hvorfor du ikke bare lige kan ændre din call-to-action, overskrift eller hvor du sender folk hen (hvis det er et link).

Når du derimod bruger annonceadministrator får du adgang til avancerede målgrupper du kan bruge til målretning, samtidig med at du kan vælge forskellige kampagnetyper. Her kan du køre alt fra branding og awareness til dynamiske produktannoncer og lead annoncer.

Mulighederne er for mange til at jeg kan nævne dem alle her, men ønsker du at få mere end bare flere likes, kommentarer og delinger på dine opslag – så er det tid til at du dropper boost-knappen.

Hvad er en dark post?

Når du opretter annoncer gennem annonceadministrator, så er de som udgangspunkt kun synlige overfor den målgruppe du vælger i dit annoncesæt.

Derfor vil de som udgangspunkt ikke være synlige på din Facebook side, hvoraf navnet dark post kommer.

Når man kører Facebook annoncering så er det mest normalt at køre med dark posts, da man så kan skræddersy sine budskaber til de målgrupper man udvælger. På den måde kan du lave forskellige varianter af samme annonce, hvor budskaberne varierer alt efter om du målretter den til mænd/kvinder, unge/gamle, kunder/ikke-kunder eller hvad du nu vælger som målretning.

Den store fordel ved denne type annoncering er forhåbentlig åbenlys – du opnår nemlig en klart højere relevans ved kun at vise annoncerne for dem, der interesserer sig for dem. På den måde opnår du annoncer, der performer bedre (højere relevansscore) og samtidig formår at tale direkte til den udvalgte målgruppe.

Hvad er en Facebook Pixel?

Hvis du har læst lidt om Facebook annoncering og især retargeting, så har du uden tvivl hørt om en Facebook Pixel.

Kort forklaret, så er en Facebook Pixel et stykke kode, som du lægger på din hjemmeside. Når dette er gjort, så vil det efterfølgende sende data til Facebook på dem som besøger din hjemmeside og de hændelser de foretager. Dette er mest typisk sidevisninger, men kan eksempelvis også være tilføjelse af vare til kurv, gennemført køb, registreringer til nyhedsbrev, udfyldelse af kontaktformularer eller mange andre mere avancerede hændelser.

Jeg anbefaler alle at bruge en Facebook Pixel, hvilket primært skyldes følgende 3 fordele:

#1 – Med en Facebook Pixel på din hjemmeside får du adgang til at køre retargeting til besøgende på din hjemmeside. Dette er ofte en meget effektiv målgruppe, da den giver et fantastisk afkast.

#2 – Du kan måle effekten af dine annoncer, hvis du opsætter hændelser for dine vigtigste konverteringer. Dette er eksempelvis køb på en webshop, hvor du altså får muligheden for at måle hvilke kampagner, annoncesæt og annoncer, der rent faktisk skaber salg for dig.

#3 – Du kan få indsigt i din målgruppes interesse ved hjælp af Facebooks adfærdsdata. Facebook sørger for at matche dine besøgende med rigtige Facebook profiler. Og selvom du ikke kan se disse profiler direkte, så kan du få et indblik i hele den overordnede målgruppe. Dvs. du får en masse information om en målgruppe, der har besøgt din hjemmeside og derved udvist interesse for dit produkt.

Der er flere fordele end kun de 3, men det var forhåbentlig nok til at overbevise dig. Det håber jeg det var.

Hvordan opsætter jeg en Facebook Pixel?

En Facebook Pixel kan sidestilles med den sporingskode, der bruges til Google Analytics (som de fleste nok har på deres hjemmeside). Sporingskoden skal nemlig ind samme sted i koden og fungerer i praksis meget på samme måde.

For at opsætte din Pixel skal du gå ind i din Business Manager og navigere til det menupunkt, der hedder “Pixels”.

Herefter får du muligheden for at oprette en Pixel, hvor du skal følge vejledningen. Hvis du følger vejledningen vil du på et tidspunkt ende med følgende kodestykke:

Facebook Pixel Script code snippet

Dette kodestykke kan du enten selv indsætte på din hjemmeside eller sende til din udvikler, hvorefter de kan gøre det for dig. Hvordan dette præcis gøres afhænger af dit CMS og metoden for implementering (plugin, i koden eller gennem Google Tag Manager), men bør ikke være en stor udfordring for en erfaren udvikler.

Så snart du har opsat din Facebook Pixel har du mulighed for at sende testtrafik til din hjemmeside, hvorefter Facebook vil fortælle dig, om den modtager data korrekt eller ej. Hvis den gør det vil du nu have en Pixel aktiv på din hjemmeside og kan fremover bruge den til dataanalyse, nye målgrupper og konverteringssporing.

Hvordan deler man en Facebook pixel?

Gennem Facebook Business Manager kan man styre både Facebook sider, annoncekonti, pixels og målgrupper. Herinde er det muligt at give andre annoncekonti adgang til ens Facebook pixel, hvis man ønsker at lade dem annoncere på ens vegne.

Start med at gå ind i din Business Manager og vælg “Virksomhedsindstillinger”. Nu vil du få følgende billede:

#1 – Fold “Datakilder” ud og vælg “Pixels”

#2 – Vælg den Pixel som du ønsker at dele. Hvis du kun har én vil det være den eneste valgmulighed.

#3 – Vælg nu om du vil dele med en person, partner (anden virksomhed) eller en annoncekonto.

Hvordan deler man en målgruppe med en anden annoncekonto?

Hvis du ønsker at dele en specifik målgruppe med en anden annoncekonto, så er dette muligt inde i dit aktivbibliotek.

For at dele en målgruppe med en anden annoncekonto skal du navigere til “Målgrupper” i menuen. Herefter kommer du til følgende:

Her vælger du ganske simpelt den målgruppe du ønsker at dele og markerer den ovre i venstre side. Herefter går du til “Handlinger” og vælger “Del”. Når du har gjort dette vil du blive mødt af følgende:

Herefter skal du blot indtaste ID eller kontonavn – så kan du dele målgruppen. For at undgå misforståelser anbefaler jeg at du bruger ID.

Det er vigtigt at huske på, at en delt målgruppe ikke kan redigeres af den anden partner, hvorfor det altså ikke kan få indflydelse på din egen annoncering.

Kan jeg målrette annoncer mod min konkurrents følgere?

Svaret er nej – du kan ikke målrette annoncer mod en konkurrents likes eller følgere. Denne mulighed er kun tilgængelig, hvis du selv har adgang til en side.

Dog kan du være heldig, hvis din konkurrent er stor nok, da de i så fald kan være oprettet som en såkaldt “interesse”. Her har Facebook vurderet, at de er store nok til at være en generel interesse for folk på Facebook, hvorfor den kan målrettes imod. Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke nødvendigvis er sidens følgere, du her rammer. Målgruppen vil ligeledes indeholde folk, der har udvist anden interesse for denne virksomhed, hvilket eksempelvis kan være at reagere på et af deres opslag (og ikke nødvendigvis følge siden).

Præcis hvor stor en side skal være før den bliver en interesse er der ikke noget officielt om. Dog ser det ud til at det ikke kun er baseret på følgere, men også aktivitet på Facebook og generel omtale.

Hvordan tæller Facebook konverteringer?

Hvis du har opsat din Facebook Pixel og konverteringssporing har du mulighed for at se hvilke af dine annoncer, der resulterer i konverteringer.

En konvertering kan spores tilbage til en annonce på 2 måder: Klik og visninger.

Hvis en person har klikket på en annonce og herefter foretager en konvertering, så kaldes dette kliktilskrivning. Her kigger Facebook som standard på et konverteringsvindue på 28 dage. Dvs. at hvis du klikker på en annonce i dag, men først konverterer om eksempelvis 14 dage, så tæller Facebook fortsat en konvertering på den givne annonce.

Derudover kører Facebook med visningstilskrivning, hvis en annonce er blevet vist og der herefter bliver foretaget en konvertering – altså uden at have klikket på annoncen. Her er konverteringsvinduet som standard kun 1 dag.

Ønsker du at ændre tilskrivningsperioden for kliktilskrivninger og/eller visningstilskrivninger så er dette muligt i dine indstillinger. Du kan bl.a. læse mere om det her.

Hvis en kunde har fået vist eller har klikket på flere annoncer, så bruger Facebook en attributionsmodellen med tilskrvning til seneste berøring. Det betyder at den sidste annonce, der har resulteret i en berøring (klik) får tilskrevet hele konverteringen.

Hvorfor viser Facebook og Google Analytics to forskellige antal konverteringer?

Hvis du sammenligner konverteringer i Facebook og Google Analytics vil du ofte opdage, at de to ikke er enige om antallet og tidspunktet for konverteringer fra Facebook.

Dette skyldes at tilskrivningsmodellen (attributionmodel) som udgangspunkt er helt forskellig.

Facebook tilskriver som standard en konvertering til sin annonce, hvis du konverterer enten 1 dag efter at være blevet eksponeret for annoncen (visningstilskrivning) eller indenfor 28 dage efter et klik på annoncen (kliktilskrivning).

Da Google Analytics af gode grunde ikke kan tilskrive konverteringer til en annoncevisning – så er det altså den første forskel.

Samtidig vil Google Analytics typisk tilskrive en konvertering til den sidste trafikkilde (dette er standard attributionsmodel), som har resulteret i en konvertering. Og selvom der altså undervejs har været et klik på en Facebook annonce, så vil Google Analytics ikke tilskrive den værdien, hvis de siden er kommet ind fra en anden kilde.

Lad os gøre det simpelt med et par eksempler:

#1 – Du klikker på en Facebook annonce og vælger at foretage et køb.

Her vil både Facebook og Google Analytics tilskrive købet til Facebook, da der var et klik og det førte direkte til en konvertering.

#2 – Du klikker på en Facebook annonce, men lukker siden uden at købe. Dagen efter kommer du ind på hjemmesiden gennem en Google søgning og foretager et køb.

Facebook vil igen tilskrive sig selv en konvertering, da du købte indenfor 28 dage efter et klik på annoncen. I Google Analytics vil samme køb dog fremgå ud fra “organic search”, da det var den seneste kilde, der førte til et køb. Begge dele er som sådan korrekt – det er bare vigtigt at du husker på dette, når du begynder at sammenligne data på tværs af de to platforme.

Samtidig vil Facebook registrere at konverteringen er kommet ind den dag du klikkede på annoncen, hvorimod Google Analytics vil registrere den dagen efter.

Al trafik fra Facebook står som “social” i min Google Analytics – hvordan ser jeg trafikken fra mine annoncer?

Hvis du har erfaring med Google AdWords, så er du vant til at Google Analytics automatisk frasorterer resultaterne herfra og kategoriserer dem som “Paid Search”.

Dette er dog ikke tilfældet med Facebook annoncering. Når du klikker på et link på Facebook, så sendes der automatisk informationer videre til Google Analytics omkring kilde og medium. Problemet er dog, at disse som standard er nøjagtig ens uanset hvor på Facebook klikket kommer fra. Det vil altså sige, at du ikke kan se om klikket kommer fra opslaget på din side, et opslag i en gruppe, en besked i Messenger eller gennem en annonce.

Det er der heldigvis en løsning for!

Du har nemlig mulighed for at tilføje tracking til dine links, hvor Google har gjort det ekstra nemt med deres Campaign URL Builder værktøj.

Her får du muligheden for selv at styre den information, som du sender videre om linket til Google Analytics. Og ved at tilføje dette i slutningen af din annonce, så kan du helt selv styre, hvordan den information vises i Google Analytics.

Herunder er et eksempel på, hvordan du indsætter det ved en af dine annoncer:

I det ovenstående screenshot vil en annonce, hvor jeg sender folk ind til min forside se således ud:

skjoldiversen.dk/?utm_source=facebook&utm_medium=paid-social&utm_campaign=rt&utm_content=1

Dette link vil fortælle Google Analytics at trafikken kommer fra Facebook og er betalt. Samtidig har jeg defineret at kampagnen er “rt” (min forkortelse for retargeting) og at indholdet er “1”. Har jeg derfor flere kampagner kørende eller tester forskellige annoncevarianter, så kan jeg fra annonce til annonce udskifte min “utm_campaign” eller “utm_content”.

Hvorfor afviser Facebook min annonce?

Der kan være mange grunde til at din annonce bliver afvist af Facebook.

Når den vil blive afvist vil du dog få en fejlmeddelelse, som giver dig et hint til hvorfor den er afvist. Da det annoncer ikke bliver gennemgået manuelt, så vil du dog ikke få helt konkret at vide, hvad du har gjort forkert.

Her vil Facebook ligeledes henvise til deres retningslinjer, samt hvilken af reglerne du har brudt.

Ofte skyldes det enten for meget tekst på billedet eller formuleringer/ord, som Facebook ganske simpelt ikke vil have, at du bruger.

Facebook har et værktøj, hvor du hurtigt og nemt kan teste om dit billede indeholder for meget tekst.

Generelt ønsker Facebook at din annonce omhandler dit produkt og ikke modtageren af annoncen. Så stiller du spørgsmål til deres helbred eller lignende, så vil din annonce blive afvist. Det samme gælder, hvis du bruger ord som “stress” og “gravid”, som Facebook ikke ønsker.

Det kan være utrolig frustrerende, men ofte er der desværre ikke så meget at gøre ved det. Du kan dog klage (se næste punkt), men der er ingen garanti for, at du får din annonce godkendt.

Vi skal tænke på at Facebook er amerikansk, hvorfor nogle af deres regler er lidt anderledes end dem vi er vant til her i Danmark.

Kan man klage over en afvist annonce?

Ja, det kan man faktisk. Når du har fået afvist en annonce vil grunden til at den blev afvist stå i toppen af den, når du går ind for at redigere den. Her vil ofte være et link til den del af Facebooks retningslinjer, som din annonce ikke lever op til.

Er du dog uenig, så kan du faktisk vælge at klage og få Facebook til at gennemgå annoncen igen. Dette gør du ved at trykke i bunden af advarselsteksten, som er på annoncen (eller på denne oversigt). Her kan du ligeledes skrive en besked om hvorfor du mener, at annoncen bør blive godkendt.

Herefter vil Facebook gennemgå din annonce igen og godkende/afvise den. Hvis den bliver afvist igen kan du godt fortsætte med at klage, hvis du ønsker det. Ofte kan det dog være en meget svær proces at få sin annonce godkendt, hvis først den er blevet afvist 1-2 (eller flere) gange. Hvis du når ud i ekstremerne med mange afvisninger (på flere annoncer) så kan Facebook i værste fald vælge at lukke din annoncekonto. Så når du klager skal du være sikker på at du har en sag – ellers giver det sjældent noget godt at fortsætte.

Min anbefaling i disse situationer er simpelthen at bøje sig (selvom man har ret) og finde en måde at få sin annonce til at blive godkendt gennem omformuleringer. Det er simpelthen alt for sjældent, at du får noget ud af klagerne så snart de er afvist for 2. gang. Brug derfor hellere tiden på at lave din annonce bedre, så den godkendes.

Hvad er kanvas annoncer?

Kanvas annoncer er et bestemt annonceformat, som muliggør en fuldskærmsoplevelse for folk, der sidder på deres smartphone.

Annonceformatet er faktisk ikke nyt, men har nogle år på bagen. Dog er det endnu ikke så udbredt her i Danmark, men det er et meget spændende format med mange muligheder. Har du eksempelvis ikke en hjemmeside eller ønsker du at fortælle en historie – uden at folk forlader Facebook – så er dette et fantastisk format.

Læs mere om oprettelse af kanvas annoncer.

Hvordan kan jeg ændre titlen og beskrivelsen når jeg deler et link til min hjemmeside?

Ønsker du at dele et link på din Facebook side, så vil du se at Facebook selv vælger et billede, linktitel og beskrivelse. Før i tiden kunne man ændre disse, men efter misbrug af funktionen, er det ikke længere muligt. Deler du derfor links fra andre hjemmesider, så vil du være låst til at bruge det som kommer frem.

Facebook vælger billede, titel og beskrivelse ud fra det man kalder OpenGraph, som angiver, hvad Facebook skal bruge. Dette kan styres i de fleste CMS’er og jeg vil altid anbefale at man udfylder dem på sin egen hjemmeside. Selv hvis man ikke selv har tænkt sig at dele links til sin egen hjemmeside på de sociale medier, så kan det være at dine kunder vil gøre det.

Facebook har dog åbnet op for muligheden for at ændre det, hvis du kan verificere domænet (se næste spørgsmål).

Hvordan verificerer jeg mit domæne i Facebook?

Hvis du gerne vil have muligheden for at ændre billede, titel og beskrivelse når du deler links fra din egen hjemmeside, så kan du gøre dette, hvis du har verificeret dit domæne.

Før i tiden var det muligt at gøre for alle links man delte, men efter misbrug har Facebook gjort det sværere, ved at man skal kunne verificere ejerskab af domænet, før man får lov til at ændre det.

For at verificere dit eget domæne skal du muligvis have fat i en udvikler, hvis du ikke selv er super erfaren med DNS-indstillinger eller upload af filer gennem FTP. Det er nemlig disse to muligheder du har, når du vil verificere dit domæne.

Når du har trykket “Tilføj” vil du blive mødt af en popup, hvor du skal skrive din hjemmesides domænenavn.

Når du har fulgt denne vejledning vil du blive mødt af to muligheder for at verificere dit domæne – DNS-verificering eller overførsel af HTML-fil.

DNS-verificering

Verificering af domæne i Facebook gennem DNS-verificering

Følg guiden ovenfor og du vil herefter kunne afslutte ved at trykke på “Verificer” i bunden. Vær opmærksom på at der kan gå noget tid (op til 72 timer) før DNS-ændringer træder i kraft. Så hav tålmodighed med denne løsning.

Overførsel af HTML-fil

Verificering af domæne i Facebook gennem upload af HTML-fil

Denne løsning kræver i de fleste tilfælde FTP-adgang og et program såsom FileZilla. Men har du erfaring med dette er det meget ligetil – placer den downloadede fil i rodbiblioteket og du vil herefter kunne verificere med det samme.

Hvilken billedestørrelse skal jeg bruge i min Facebook annonce?

Billedestørrelsen og dimensionerne varierer alt efter hvilken type annonce du ønsker at lave.

Ønsker du at lave helt almindelige linkannoncer, hvor du sender folk til en hjemmeside, så er det foretrukne format 1200×628 pixels.

Hvis du ønsker at gøre brug af karruselannoncer eller at dine annoncer skal vises på andre placeringer (højre side på computer, Instagram stories, osv.) vil der dog være andre formater, der skal til. Når du opsætter dine annoncer vil du ofte kunne se Facebooks anbefaling til billedestørrelser.

Samtidig kan du finde info på Facebooks officielle hjælpesektion om emnet lige her.

Det er vigtigt at huske på at Facebook kræver at dine billeder er minimum 600×600 når du uploader dem til deres mediebibliotek. Og da du ikke selv skal tænke på loadtider og lignende, så vil jeg altid anbefale at du uploader de største versioner af et billede som du har. Så giver du Facebook de bedste vilkår for at vise dine billeder skarpt på tværs af alle deres platforme.

Kan jeg dele en lead annonce som almindeligt opslag?

Nogle gange giver det rigtig god mening at dele en lead annonce på sin Facebook side. Det kan eksempelvis være hvis man prøver at få tilmeldinger til sit nyhedsbrev eller et kommende event.

Hvis man prøver at lave et almindeligt opslag på sin Facebook side vil man dog hurtigt opdage, at man ikke kan vælge en lead formular til sit opslag. Heldigvis er der et workaround til dette problem.

Alle annoncer man opretter er nemlig tilgængelige gennem Business Manager, hvor man kan se dem ved at klikke på “Sideopslag” under menupunktet “Oprettelse og administration”.

På denne oversigt kan du nu vælge et af dine opslag, trykke på “handlinger” og herefter vælge “udgiv” eller “planlæg”. På den måde vil din lead annonce ende på din Facebook side, hvor dine følgere kan udfylde formularen helt som de kan gennem annoncerne.

Hvis du ønsker udelukkende at køre en lead annonce som et almindeligt opslag – altså uden at bruge penge på annoncering – så er det også muligt. Det kræver at du opretter dit opslag som en lead annonce, men uden at aktivere kampagnen/annoncesættet, som annoncen er i. Herefter vil Facebook godkende den og du kan finde den på listen over sideopslag – også selvom den aldrig bliver brugt til annoncering.

Sideopslag del annonce på Facebook side

Hvad kræver det at lave dynamisk retargeting på Facebook?

Hvis du nogensinde har shoppet på Zalando, Boozt eller nogle af de andre store webshops indenfor fashion, så har du sikkert opdaget at du efterfølgende får annoncer på Facebook med præcis de produkter du tidligere har kigget på.

Dette kaldes dynamisk retargeting og er som du nok har regnet ud, uhyre effektivt.

For at opsætte dynamisk retargeting kræver det dog at du får styr på dine produkter og får opsat et Facebook katalog, hvori du skal tilføje et produktfeed (også kaldet datafeed). Når dette er opsat og godkendt af Facebook vil du efterfølgende kunne opsætte annoncer, der gør brug af dit produktkatalog.

Herefter har du mulighed for at lave en masse sortering og filtrering i dit produktkatalog, som herefter styrer hvilke produkter, der bliver vist i dine annoncer. Her kan du bl.a. oprette produktsæt med dine mest populære produkter eller brands, som herefter vil blive en del af dine annoncer.

Hvordan opsætter man et Facebook katalog?

Når du skal opsætte et Facebook katalog kræver det, at dit CMS kan levere et format, som Facebook kan læse og forstå.

Heldigvis findes der i dag en lang række plugins og extensions, som kan gøre det nemt for dig at styre. Hvis du allerede arbejder med Google Shopping så vil datafeeds ikke være helt nyt til dig. Dog kan det kræve nogle ændringer i dit feed før Facebook kan forstå det.

Læs mere om opsætning af et Facebook produktkatalog her. Hvis du allerede gør brug af datafeeds til Google Shopping kan jeg anbefale at du bruger BoostMyFeed til at redigere dine feeds nemt og hurtigt, så de kan passe til både Google og Facebook.

Hvorfor er den potentielle rækkevidde ikke tilgængelig når jeg vælger en målgruppe til mit annoncesæt?

Når du opsætter nye annoncesæt og målgrupper kan du risikere at løbe ind i en meget irriterende besked – nemlig at din potentielle rækkevidde ikke er tilgængelig.

Dette skyldes desværre, at Facebook har haft udfordringer med visse typer brugerdefinerede målgrupper, der kunne udnyttes til indsamling og sammenkædning af personlig information. Derfor har de som en midlertidig løsning valgt at skjule størrelsen af målgruppen.

Det er dog vigtigt at understrege, at du stadig kan bruge disse målgrupper – selvom den siger utilgængelig. Så hvis du ved, at din målgruppe indeholder nok til at køre, så kan du fortsat bruge dine brugerdefinerede målgrupper.

Jeg har selv kontaktet en repræsentant fra Facebook, men han kunne desværre ikke sige, hvornår en eventuel løsning ville komme.

Skal jeg vælge kampagnemålsætningen “trafik” eller “konverteringer”?

Når man opsætter kampagner giver det oftest mest mening, at vælge den kampagnemålsætning, der bedst matcher det du ønsker at opnå. Prøver du derfor at sælge et produkt er det bedst at vælge “konverteringer”. Ved at vælge denne vil Facebook løbende – ud fra data – optimere leveringen af dine annoncer, så de bliver vist til de rigtige personer på de rigtige tidspunkter, hvor chancen for en konvertering er størst.

Men en meget vigtig ting at forstå her er, at Facebook kun kan optimere, hvis den har data at arbejde med. Så hvis du ikke får nok konverteringer, så vil Facebook ikke være i stand til at optimere leveringen særlig meget – og det går ud over resultaterne.

Har du derfor få konverteringer bør du kraftigt overveje at bruge “trafik” i stedet.

Hvor mange konverteringer bør du så have?

Der er lidt delte meninger om dette, men generel konsensus er at du skal have minimum 25 om ugen før du for alvor giver Facebook data til at optimere. Jeg har ligeledes snakket om denne grænse med en repræsentant hos Facebook, hvor anbefalingen lød på nærmere de 50 end de 25 om ugen.

Så kort historie lang: Hvis du får mange konverteringer, så bør du altid vælge det som kampagnemålsætning. Hvis du dog ikke får så mange – eller har et begrænset budget – så bør du vælge trafik for at sende flest muligt ind på din hjemmeside.

Hvordan opsætter jeg bedst en split test mellem to annoncer?

Split tests er altid en god idé når man kører annoncering, så man kan få mest ud af sine annoncekroner. På Facebook er der dog forskellige muligheder for opsætning, der alle har fordele og ulemper.

Hvis du er vant til AdWords kan jeg ligeså godt skuffe med det samme – du kan ikke vælge annoncerotation på samme måde. Derfor skal du styre optimeringen gennem din opsætning, hvor du har 3 primære muligheder for split test af annoncer:

#1 – Ét annoncesæt med flere annoncer

Dette er den mest brugte, hvor man har ét annoncesæt med flere annoncer i. På den måde vil Facebook automatisk rotere dine annoncer, så de løbende bliver vist for din målgruppe.

Den store ulempe med denne type test er at Facebook meget hurtigt vælger en vinder – hvilket er langt før at du har en statistisk valid vinder.

Søger du derfor en statistisk valid test er dette ikke den mest optimale løsning, hvor du i stedet skal tage den næste.

#2 – Flere annoncesæt med én annonce i hver

Her vælger du at kopiere dine annoncesæt i det antal du skal bruge, så der er én annonce i hvert annoncesæt. Her vil vi altså have flere annoncesæt med samme målretning, men med hver deres annoncevariant.

Her vil du tvinge Facebook til at rotere dine annoncer, da alle annoncesæt vil få visninger. På den måde kan du sikre dig at alle dine annoncer får visninger og du derved kan få mere valid data på din test før du stopper de dårligste varianter.

Den store ulempe ved denne løsning er dog at du opnår overlap i dine målgrupper og faktisk kommer til at konkurrere med dig selv om visningen hos din målgruppe. Dette kan potentielt øge prisen du betaler for en visning og skabe dårligere resultater for alle varianter.

Dog får du valid data, som du kan gå videre med efterfølgende.

#3 – Dynamisk annonceindhold

Den sidste mulighed fungerer groft som #1, da det alt sammen fungerer i samme annoncesæt. Så ulempen her er den samme.

Teknisk er opsætningen dog anderledes, da alt bliver samlet i én annonce, så det bliver nemt og overskueligt. Samtidig får du mulighed for at kombinere overskrift, beskrivelse, billede og call-to-action på kryds og tværs, hvorefter Facebook vil finde den bedste kombination.

Her er lidt mere omkring dynamisk annonceindhold.

Kan jeg målrette annoncer til folk med høj/lav indkomst?

Nej, det kan man desværre ikke i Danmark.

Indkomst og nettoværdi er valgmuligheder, hvis du målretter din annoncering til USA. Alle andre lande har dog ikke fået denne mulighed endnu, hvorfor vi altså må være lidt kreative, hvis vi ønsker at målrette annoncer efter indkomstniveau.

Hvordan tjekker jeg om der er for meget tekst på mit billede?

Som udgangspunk kan din annonce muligvis godt køre, selvom der er tekst på. Facebook har historisk kørt med en meget hård grænse på 20 % tekst i et billede – denne har de dog ændret på.

Nu er det i stedet opdelt på en skala, hvor tekstmængden går fra OK til høj.

Du kan bruge Facebooks eget værktøj her: Facebook text overlay tool.

Hvorfor bliver min video afvist for at have for meget tekst?

Facebook måler tekst i videoer på den thumbnail du har valgt.

Har du derfor valgt en thumbnail med meget tekst på, så vil Facebook afvise din annonce – helt som var det et billede. Så er det sådan set fuldstændig ligemeget, hvor meget eller lidt tekst, der er i resten af videoen.

Derfor er det bedste tip, at du selv vælger en thumbnail, som du ved indeholder lidt tekst, så du ikke løber ind i problemer, når du starter din annonce.

Kan jeg køre Facebook annoncer uden en Facebook side?

Teknisk set, ja. Dog har du kun mulighed for én placering – nemlig i højre side på computeren. Alle andre placeringer kræver en Facebook side som afsender.

Og da langt størstedelen af danskerne bruger Facebook på deres mobil, så ryger der altså allerede her en rigtig stor del af din rækkevidde.

Samtidig giver det ikke nødvendigvis særlig meget mening – hvorfor annoncere på Facebook, hvis du ikke ønsker at være til stede på platformen?

Virker Facebook annoncering også til B2B?

Det korte svar? Ja.

Det lidt længere svar? Selvfølgelig virker det.

Mange kan føle sig fristet til kun at bruge LinkedIn annoncering, hvis deres målgruppe er B2B. Dette er der som sådan ikke noget galt i, men bare fordi man handler med virksomheder, så skal man ikke glemme hvem der tager beslutningen: Et menneske.

Og mennesker er på Facebook (se blot næste spørgsmål). Selvom ens produkt ikke nødvendigvis er super sexet, så er der altså stadig et enormt potentiale på Facebook, hvis blot man formår at ramme de rigtige målgrupper.

Hvor mange danskere er på Facebook?

De nyeste tal som jeg kunne finde viste at 70 % af alle danskere brugte Facebook. Dette svarer til 3,8 millioner danskere, som du kan ramme med dine annoncer. Vær opmærksom på, at dette inkluderer aldersgruppen 13-17. Hvis du har et produkt (eller ønsker at bruge lead annoncer), der henvender sig til 18+, så er der naturligvis lidt færre du kan ramme.

Hvordan fungerer Facebooks kopimålgrupper (lookalikes)?

Du vælger en kilde. Dette skal helst være nogen du allerede ved noget om og som har udvist interesse for din virksomhed. Det optimale her er selvfølgelig kunder, men eksempelvis nyhedsbrevsmodtagere eller sågar følgere af din side kan også bruges.

Ud fra din kilde skal du nu vælge, hvor mange % af den samlede befolkning i det ønskede land, som du ønsker at Facebook skal finde.

Vælger du 1 % vil Facebook bruge sin store mængde data og forsøge at finde fællestræk i adfærd hos din kilde. Ud fra disse fællestræk og deres adfærd (herunder også demografisk og geografisk fordeling) vil Facebook lave en målgruppe på den 1 %, der minder mest herom.

Hvor længe skal ens annonce køre, før man skifter den ud med en ny?

Dette spørgsmål er meget svært at svare på, da det altid vil afhænge af tusinde forskellige ting.

Det er meget vigtigt at man løbende holder øje med sin frekvens og hvordan prisen/resultat er. Hvis frekvensen bliver for høj, eller pris/resultat er stigende, så kan det være tid til at skifte sin annonce ud. Dette giver ofte frisk energi til din kampagne, da din målgruppe så bliver ramt af nye budskaber som de ikke er blevet blinde for.

Et godt tip er ikke at rette i sine nuværende annoncer, men pause dem og i stedet oprette nye. Det er ganske simpelt for at du bedre kan analysere på data efterfølgende. Det kan hurtigt blive uoverskueligt, hvis du løbende skifter den samme annonce ud.

Hvordan kan jeg se en anden Facebook sides annoncer?

I lang tid var Facebook annoncer forbeholdt den enkelte annoncør og den målgruppe man valgte – men det er ikke længere tilfældet.

Som udfald af Cambridge Analytica skandalen har Facebook igangsat en række tiltag, der skal sikre større gennemsigtighed.

Et af disse tiltag gik live den 28. juni 2018, hvor Facebook annoncerede, at alle annoncer nu skulle ligge frit tilgængelige i en ny fane kaldet “Oplysninger og annoncer”.

Facebook oplysninger og annoncer screenshot

Her vil du have mulighed for at se alle annoncer den pågældende side har kørende i dit land. Dette er et utrolig effektivt værktøj, hvis du ønsker at undersøge hvilke annoncetyper og budskaber dine konkurrenter kører. Du kan ikke se målgruppe eller budget – det er udelukkende annoncernes indhold du får adgang til.

I skrivende stund er denne feature dog meget ny og jeg har derfor set flere eksempler på, at den ikke viser alle annoncer, der er kørende. Så hold øje med denne del og hvordan det udvikler sig – det vil uden tvivl være et værktøj som er brugbart i kampen om dine kunders opmærksomhed.

Kan jeg fjerne annoncer på Facebook?

Det helt korte svar er nej – du kan dog ændre hvilke annoncer du ser.

Annoncer er grunden til at Facebook er gratis for dig og mig som almindelige brugere – uden dem ville der ikke være noget Facebook som vi kender det. Så selvom annoncer kan være træls er det noget vi må leve med på platformen.

Ønsker du dog at ændre hvilken type annoncer du ser, har du mulighed for dette i dine indstillinger.

Hvis du er logget ind på din Facebook, så kan du følge dette link, for at komme til din profils annoncepræferencer.

Her kan du få et rigtig godt indblik i den data, som Facebook har om dig, og som annoncører kan bruge til at målrette annoncer til dig. Ønsker du at ændre disse muligheder, så er det her du har muligheden for det.

Facebook annonceindstillinger

Ovenstående screenshot er bl.a. nogle af de muligheder du får for at justere, hvor meget data Facebook må bruge, når de skal vise dig annoncer.

1 Comment

  1. Ruth Chege says:

    Tak for hjælpen til dette – for en newbie som mig var det GULD værd 🙂

    https://skjoldiversen.dk/facebook-annoncering-ofte-stillede-sporgsmal/#Kan-jeg-dele-en-lead-annonce-som-almindeligt-opslag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *