Optimer dine fremtidige jobmuligheder

Optimer dine fremtidige jobmuligheder med konkrete færdigheder

Indlægget er skrevet af gæsteblogger Frederik Fisker Wæhrens. Frederik arbejder til dagligt som Senior Content Specialist hos marketingbureauet s360, og så har han bloggen frauddannelsetiljob.dk. Her hjælper han studerende og nyuddannede med at komme nærmere deres første job.

Hvis du nærmer dig enden på din uddannelse eller allerede er færdiguddannet, så kender du helt sikkert til begreberne erfaring, netværk og kompetencer. I fællesskab er det nemlig dem, der skal hjælpe dig fra titlen som nyuddannet og til… Hvad end du gerne vil arbejde med. 

Som nyuddannet kan det dog være svært at bryde igennem det forjættede jobsøgningsland uden erfaring. Og grunden til, at jeg nævner erfaring først, er, at med erfaring følger som regel netværk og kompetencer. Det starter altså alt sammen ved den relevante erhvervserfaring.

Det er nemlig svært at konkurrere med andre nyuddannede og mere erfarne profiler, der har mere erfaring og dermed også både netværk og kompetencer. Derfor er det vigtigt, at du bruger din studietid fornuftigt og tilegner dig en masse relevant erhvervserfaring. 

Tilegn dig relevant erfaring, mens du studerer

Hvis du læser en bred uddannelse, hvor der ikke er et specifikt job, der står og venter, har du et ansvar. Du har et større ansvar for at forme dig selv og din profil. Det skal du gøre, så du bedre kan byde dig til, den dag du er færdiguddannet. 

Hvis du læser medicin, så ved du, at du kan blive læge. Det samme med sygeplejerske, tandlæge, pædagog, fysioterapeut, lærer osv.. Men læser du en bred universitetsuddannelse, så ved du det ikke. Du ved bare, at du kan blive alt muligt.

Mens du studerer, skal du blive klogere på, hvad du gerne vil, hvad du er god til, og hvad arbejdsmarkedet efterspørger. Og den bedste måde, du kan gøre det på, er ved at få dig et relevant studiejob.

Igennem studiejobbet – eller praktikforløb – tilegner du dig en masse erfaring. Herunder får du nye kompetencer, og du bliver klogere på, hvad du er god til og kan lide at lave. Du får konkrete færdigheder – færdigheder som du kan byde dig til med senere hen.

Måske lærer du en masse om SEO. Du finder ud af, at du elsker at lave analyser og se, hvor kunden eller virksomheden skal sætte ind for at nå til tops i Google. Måske lærer du også at skrive, og så kan du både analysere og eksekvere på en organisk marketingstrategi. Måske lærer du noget helt andet, der ikke har noget med marketing at gøre. Men du lærer noget. Og du lærer dig selv bedre at kende.

Du lærer noget, du ikke kan lære igennem studiet. Og det, du lærer, er det, som stort set alle arbejdsgivere vælger dig til på grund af. 

Derudover får du også et større netværk, og det er faktisk lige så vigtigt. For med dit netværk og din erfaring står du rigtig godt.

Sådan hjælper dit netværk og dine kompetencer dig i din jobsøgning

Ét er, at det er vigtigt, at du får dig en masse erfaring, et godt netværk og nogle konkrete kompetencer. Noget andet er, hvordan du så bruger det. 

Når du skal søge job, så byder du dig til med din erfaring og dine kompetencer. Det er det, du har lavet før, og din nysgerrighed – baseret på din erfaring – der gør, at arbejdsgiveren vil satse på dig. Det er det, der gør, at din ansøgning og dit CV lander i den rigtige bunke.

Det er godt, at du allerede har erfaring med de konkrete opgaver, du skal løse i det nye job. Men alene det, at du er afklaret og motiveret, det er også ekstremt vigtigt. Rigtig mange arbejdsgivere ansætter på baggrund af personlighed og kemi. Resten kan du lære, så at sige. 

Så hvis du igennem din ansøgning kan vise, at du er lærenem og motiveret samt har erfaring, jamen så står du faktisk rigtig godt. 

Og det er takket være din indsats som studerende. Den indsats du lagde i at finde et godt studiejob og en god praktikplads, hvor du kunne få alt det her med i rygsækken.

Men netop her kommer dit netværk også til at spille en stor rolle. For kender du nogen, der kan anbefale dig eller prikke dig på skulderen, når der er et spændende job, så har du en kæmpe fordel. 

Tænk, hvis du finder et spændende jobopslag. Hvis du tilmed kender en, der kender arbejdsgiver. I så fald vil du kunne række ud til din kontakt og få vedkommende til at sige god for din ansøgning og bede arbejdsgiveren læse den ekstra grundigt eller en gang mere.

Alene det, at der bliver skabt lidt opmærksomhed omkring dig, er tit nok til, at du kommer til jobsamtale. Og her kan alt ske. Så længe du lever op til kravene for jobbet. Og det gør du jo, hvis du har en god mængde erfaring med dig fra studiejobs og lignende. 

Derfor er det så vigtigt, at du kommer ud og får noget praktisk, relevant erfaring. Det bringer nemlig så meget godt med sig.

Er det for sent, hvis jeg allerede er færdig med min uddannelse?

Nej, det er det slet ikke. I en ideel verden havde du brugt tiden som studerende på at arbejde og få dig en masse erfaring. Men livet går nogle gange ikke, som man regner med, og derfor er det vigtigt at slå fast: Selvom du er færdiguddannet, så har du stadig både tid og mulighed for at få dig relevant erfaring og konkrete kompetencer.

Igennem din A-kasse eller fagforening kan du komme i virksomhedspraktik. Virksomhedspraktik kan meget af det samme som et studiejob og et praktikforløb igennem studiet. Du får erfaring, kompetencer, afklaring og netværk. Og så er der faktisk rigtig mange, der bliver ansat enten igennem en projektansættelse eller i en fast stilling efterfølgende. 

Det er altså på sin vis en genvej til jobbet, og det er helt sikkert noget, du skal kaste dig ud i, hvis du er jobsøgende og mangler erfaring.

Du kan selvfølgelig også få hjælp af din A-kasse til at skrive din ansøgning og lave dit CV, så det matcher de eller det job, du vil søge. Men det er anden snak. 

Derudover kan du gøre meget selv. På LinkedIn kan du evt. række ud til folk, der arbejder i samme branche eller med det, du gerne vil. Spørg dem om deres vej til jobbet og om gode råd. Folk elsker at hjælpe, så du skal endelig ikke frygte en negativ reaktion. Og så har du samtidig netværket. 

Nogle gange virker den type henvendelser også som en form for uopfordret ansøgning. Og når du først er i nogens bevidsthed, er der en chance for, at de vender tilbage, når de skal bruge en som dig.

Hvilke konkrete ressourcer kan jeg kaste mig over?

Hvis du tænker, at nu skal det være, og du gerne vil starte med at lære om marketing, SEO, content og lignende, så har jeg samlet et overblik til dig herunder. 

Hvis vil blive bedre til sociale medier og annoncering, kan jeg anbefale, at du kaster dig over Facebook Blueprint. Det er gratis, og herinde kan du selv lære alt om annoncering på Facebook og Instagram. Du kan sågar tage certificeringer, som du kan bruge på dit CV. Det er altså konkrete kompetencer, du får dig, igennem undervisning af Facebook selv. 

Google har også et deres Skillshop, hvor du kan lære alt om Google Ads, Analytics, Google Marketing Platform og meget mere.

Google og Facebook udbyder altså gratis undervisning til dem, der gerne vil blive bedre til at arbejde med annoncering. 

Hvis du vil blive skarpere til den organiske del af marketing – altså SEO og content – så anbefaler jeg, at du går ombord i YouTubes uendelige univers. Det er bare at søge efter “SEO for begyndere” eller “Lær at skrive godt organisk content”, så skal du bare se. 

Der er faktisk rigtig meget godt indhold på dansk, men er det ikke nok, så findes der endnu mere på engelsk. Her kan du også finde indhold, der passer til dit erfaringsniveau. Med Youtube kommer du rigtig langt, uanset om du er studerende eller færdiguddannet.

Det vigtigste er bare, at du kombinerer din læring med praktisk erfaring. Find et studiejob og prøv din læring af, hvis du er studerende. Kom i virksomhedspraktik og gør det samme, hvis du er færdiguddannet.

Gør du det, har du gjort din nuværende eller fremtidige jobsøgning en kæmpe tjeneste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *