
Hvordan skriver man SEO tekster i 2020?
Hvis man er ny til SEO-branchen er der hurtigt to ting man lægger mærke til:
#1 – Linkbuilding er et must, hvis man vil gøre sig gældende på side 1.
#2 – Klassiske SEO tekster lever (desværre) stadig i bedste velgående.
Og lad det da lige være sagt med det samme – SEO tekster og tekstforfatning er stadig en meget vigtig del af en samlet SEO-indsats. Det er bare endnu en af de områder, hvor det har været nødvendigt at udvikle sig, hvis ikke man vil komme bagefter.
En trist sandhed er dog, at langt fra alle har formået at udvikle deres SEO tekster så de følger med tiden. I stedet er værktøjskassen fyldt med tommelfingerregler om keyword density (på kanten til ren keyword stuffing), <strong>keyword</strong> og kilometerlang below-the-fold tekst.
Den klassiske SEO tekst, med de ovenstående begreber, er uddød.
Google har overhalet den type tekster indenom og deres søgealgoritme kan nu selv navigere mellem kvalitetsindhold og forældede, ligegyldige SEO tekster.
I dag skal du fokusere langt højere på kvalitetstekstforfatning, der skaber værdi til dine besøgende. Ved at sikre en høj kvalitet af tekst på dit website vil Google samtidig tilskrive dit domæne mere værdi.
Så lige en sidste gang fra os: Glem klassiske SEO tekster – fokuser på kvalitet og indhold!
Herunder vil jeg give dig et overblik over, hvilke ting du skal tænke på, inden du bare sætter gang i skriveriet. Alle de nedenstående punkter bør spille en rolle i din tekstforfatning, hvis du ønsker at få mest muligt ud af dine tekster.
For selvom det er nemt bare at sige “skriv godt indhold”, så er der stadig en lang række tricks du kan gøre for at sikre en tekst, der er optimeret til søgemaskinerne.
Men først, lad os lige slå begrebet helt fast, så der ikke er nogen tvivl.
Hvad er SEO tekster?
SEO tekster er meget kort forklaret tekster man smider på sin hjemmeside udelukkende for at komme højere op i søgemaskinernes søgeresultater. Her handlede det i mange år udelukkende om at bruge de rigtige søgeord i sine tekster og gerne bruge dem mange gange, så Google og de andre søgemaskiner nemt kunne se, hvad ens side handlede om.
Det store problem her er dog at man ofte endte ud med, at Googles SERPs blot var fyldt med sider, der havde overoptimeret deres tekster til et søgeord, og på ingen måde gav værdi til brugeren. Derfor har Google (og de andre søgemaskiner) kæmpet en hård kamp for at nedjustere værdien af disse klassiske SEO tekster – og har de senere år været rigtig dygtige til at gennemskue gammeldags SEO tekster.
I 2020 (og egentlig også nogle år før det) er det derfor ikke længere nok at skrive kilometerlange tekster med den rigtige keyword density. I dag handler det i højere grad om brugeren, hvor en tekst udelukkende til søgemaskinerne hurtigt vil blive identificeret og nedprioriteret i søgeresultaterne.
Hvad betyder tekster og indhold i forhold til SEO?
Det betyder stort set alt! I hvert fald hvis du spørger Google (psst: linkbuilding er stadig #1 når det kommer til at få topplaceringer – men det siger Google næppe højt).
Deres største mission med deres søgemaskine er at give deres besøgende de bedst mulige resultater, der løser deres problem eller giver dem svaret på det de leder efter. Derfor må du også være forberedt på, at din langsigtede SEO strategi skal matche de visioner, som verdens største søgemaskine har for deres produkt.
Jo mere relevant og værdiskabende indhold du tilbyder dine besøgende, jo højere placering får du derfor på Google. Alt handler ganske simpelt om, at Google kun vil servere det bedste for de besøgende, der vælger at lave søgninger på Google – og den gruppe vil du gerne være med i.
Godt og brugbart indhold resulterer nemlig i, at dine besøgende ikke hopper tilbage til søgeresultaterne så snart de ankommer på din side og at de bliver hængende i længere tid. Det ser Google som et tegn på, at din side giver værdi til brugerne, og vil resulterer i en højere placering i søgeresultaterne. Selv hvis de ender tilbage i søgeresultaterne vil Google stadig vurdere hvor lang tid de har været inde på din side, før de kommer tilbage til søgeresultaterne. Dette kaldes dwell time og spiller i dag også en væsentlig rolle.
Men når du har lavet din søgeordsanalyse og skal i gang med din tekstforfatning er der en række ting du skal tænke over inden du bare går i gang med at skrive.
Google bliver klogere og klogere…
Siden 1998 har Google i den grad udviklet sig – og det er nu du skal følge med. Google betaler sågar for at få gennemgået kvaliteten af deres søgeresultater ud fra deres Search Quality Guidelines. Tekstforfatning er en vital del for din online markedsføring og kan spille en afgørende rolle i konvertering af netop dine mulige kunder. Med den helt rette tekstforfatning, kan du få øget din konverteringsrate, og de rette tekster kan oven i købet få dig til at stige i graderne i søgeresultaterne på Google.
Men hvordan er det så lige, at du finder frem til de helt rette tekster? I dette blogindlæg vil jeg se nærmere på de mest signifikante udfordringer der kan være, når du skal skrive ”SEO-venlige” tekster.
Keyword density og laaaange tekster…
… skal du glemme alt om.
I dag handler det ikke længere om kvantitet, men om kvalitet. Google er blevet bedre til at skelne mellem spam og gode tekster. Sørg for, at du skriver til dine kunder og ikke til søgemaskinerne. Gammel praksis er, at du skal spamme dit keyword så mange gange som muligt, fordi så vil søgemaskinerne se dit indhold som værende mere relevant end andre websites.
Det er dog langt fra tilfældet længere. Nu handler det om at give værdi til dine besøgende og sørge for, at du får serveret den rette information på det rette tidspunkt.
Har du hørt regler om at kategoritekster skal være 300, 500 eller et andet bestemt antal ord? I og for sig er disse OK at have, da mere tekst giver Google mere indhold at arbejde med. Men tænk nu på modtageren – hvis du kun kan skrive 150 ord om noget, så lad være med at tvinge dig selv til gentagelser blot for at nå et bestemt antal ord.
Skal man så aldrig skrive lange tekster?
Jo da – eksempelvis når du skriver et blogindlæg (som dette), artikler eller undersøgelser. Mine blogindlæg er sjældent under 1.000 ord og jeg forsøger altid at skrive så meget som muligt om det pågældene emne.
Forskellen på et blogindlæg og andre SEO tekster er dog, hvilken side teksten skal placeres på. For når man snakker SEO tekster og webshops vil man ofte snakke kategori- og produkttekster. Og her kan man ikke bare fyre 1.000 ord af og fortsat forvente at få et salg. I disse tilfælde skal man derfor være langt skarpere i sin tekst og tænke langt mere på salg og konverteringsrater.
Hvad hjælper en god placering på Google, hvis man ikke får flere salg?
Hvad med at gemme teksten i bunden af siden?
Hvis du har lavet nogle konkurrentanalyser for at se, hvorfor nogle er placeret højt på Google, er du sikkert stødt på sider, hvor de har tilføjet kilometerlange tekster i bunden af deres kategorisider.
Dette var i en årrække en meget populær – og ikke mindst effektiv – taktik for at få fyldt flere ord på en side. Og resultaterne talte i lang tid for sig selv. De mange ekstra ord resulterede nemlig ofte i bedre placeringer på Google.
Og da teksterne var placeret under alle produkterne, så gik det ikke ud over ens konverteringsrate. Win-win!
Men som jeg startede med at skrive i dette indlæg – Google er blevet klogere og klogere. Derfor kan du ikke forvente at denne type strategi også vil virke for dig i dag. Grunden til at dine konkurrenter fortsat har disse tekster liggende på deres website er højst sandsynligt, at de ikke tør fjerne dem. For selvom det næppe er dem, der fortsat giver dem deres høje placering, så er det ofte farligt at lave så store ændringer til ens side.
If it ain’t broke, don’t fix it – så simpelt kan det vidst siges. Hvis du derfor lige nu har gode placeringer ved brug af disse tekster, så lad dem endelig være. Men hvis du skal i gang med at skrive nye tekster er det næppe en strategi du skal bruge særlig meget tid på.
Skriv tekster du selv ville læse
At skrive en god tekst, der sikrer dig værdi, er ikke svært. Du skal bare hele tiden have i baghovedet, at dine tekster skal læses af rigtige mennesker – ikke kun Googles robotter. Det er i de skrevne ord, du skal overbevise dine besøgende om, at de skal købe produktet, men endnu vigtigere: det er her du sikrer, at de overhovedet finder dig.
Gør det nemmere for Google at finde netop dit produkt ved at sætte dig i kundens sted, og finde ud af, hvad de søger efter på Google for at finde netop dit produkt.
Find ud af, hvilke short og long-tail keywords, der giver mening for netop dit produkt. Ram dem på naturlige sætningskonstruktioner, som du selv kunne finde på at skrive i søgefeltet på Google. Sæt dig i dine potentielle kunders sted, og deres vej fra Google til dine produkter vil være meget kortere.
Hver eneste dag bliver der foretaget nye søgninger på Google, som aldrig er blevet foretaget før. Derfor har Google været nødsaget til at udvikle deres RankBrain og konstant udvikle deres forståelse af længere og mere komplicerede søgninger.
Og i takt med at voice search bliver mere populært og udbredt er det ligeledes tydeligt, at der sker et stort skifte i vores måde at søge på. Hvor vi før lavede søgninger på et eller to ord er vi nu langt mere tilbøjelige til at søge i form af spørgsmål. Når du laver tekster kan det derfor være meget værdifuldt at tænke på søgninger, der fokusere på “hvad, hvorfor, hvordan…?”.
Hvis du vil have lidt hjælp til at komme på gode spørgsmål, så kan du eksempelvis bruge rebutter.me eller sågar bare kigge i bunden af Google, hvor relaterede søgninger ofte gemmer på nogle guldkorn.
Tænk på forbrugerrejsen og hele købsprocessen
Inden du sætter dig ned for at skrive, hvor fantastisk netop dit produkt er, er det vigtigt, at du lige stopper op i et øjeblik. Det handler nemlig ikke bare om, at skrive en sælgende tekst – du skal også levere den på det rette tidspunkt. Du skal overveje, hvor din mulige kunde er henne i den aktuelle købsbeslutning. Er det first-touch eller er det allersidste step inden der klikkes: ”Læg i kurv”?
Hav beskrivende produkttekster på dine produktsider, der giver værdi og information til dine potentielle kunder, som kan skubbe dem til at smide dine varer i kurven. Når der shoppes på nettet, kan kunderne ikke føle eller tage på produkterne. Derfor er det essentielt, at du har gode produkttekster, der giver brugeren en troværdig og grundig oplevelse af dine produkter.
Er du derimod i gang med et blogindlæg for at kapre folk, der er i gang med informationssøgning, så er det næppe en god idé at gå efter salg. Her skal du i stedet acceptere, at din besøgende lige nu nok kun er på udkig efter mere information. I den situation er det en bedre idé at overlade salget til andre kanaler – hvor du gemmer dine sælgende budskaber til din opfølgende Facebook retargeting kampagne.
Troværdighed på skrift
Dine tekster er vejen til at skabe en større troværdighed på din webshop eller dit website. Dårlige formuleringer, mange slåfejl og overfladiske tekster kan give en utroværdig oplevelse af dit website. Har du derfor et mål om at nå X antal tekster om ugen eller på anden måde presser indhold ud i for høj fart, så kan det ramme dig i sidste ende.
Sørg for, at du er den bedste version af dig selv på dit website – det kan du gennem dine tekster. Velformulerede, informerende og gennemtænkte tekster, der giver kunderne, hvad de behøver – det kan gøre hele forskellen på din bundlinje.
Husk på, at du sjældent er alene på et marked. Viser dine tekster derfor de mindste skønhedsfejl, kan det gå udover troværdigheden. Og derfor er det nemt at forlade din shop og gå over til en af de 10 andre, der tilbyder samme produkt.
Lad være med at prøve at snyde Google
Det kan virke fristende at stjæle konkurrenternes virkelig gode, gennemarbejdede og velformulerede produktbeskrivelser og andre tekster.
Men lad nu være.
For det første er det bad practice at stjæle andres indhold, og for det andet er chancen for at blive opdaget alt for stor – og dyr. Bliver du opdaget kan det nemlig hurtigt ende med et erstatningskrav fra din konkurrents advokater, hvor de med 99 % sikkerhed vil vinde.
Derfor kan det ikke siges nok – lad nu være med at stjæle andre folks indhold.
Udover de juridiske komplikationer er der også problemer når det kommer til Google, da de vil komme og straffe dig for duplicate content. Har Google allerede indekseret din konkurrents tekst kan det faktisk resultere i at din side bliver helt væk, da Google blot anser den som en kopi af din konkurrents. Det er ikke særlig attraktivt, er det?
Selvom det kræver tid at udarbejde gode tekster, så gør nu dig selv den tjeneste at gøre det ordentligt. Giv dig tid til at skabe værdifulde SEO tekster som både Google og dine kunder vil elske. Det kræver lidt ekstra tid, men det er absolut noget, som er tiden og pengene værd.
Stjæler dine konkurrenter dine tekster?
Et hurtigt tip, hvis du arbejder i en hård branche, hvor nogle af dine konkurrenter måske er lidt for hurtige på aftrækkeren:
Hvis du gerne vil overvåge om dine konkurrenter stjæler dine tekster, så kan du downloade scriptet fra whocopied.me. Hvis de opdager, at andre har brugt dit indhold, så får du tilsendt en mail – hurtigt og simpelt. På den måde behøver du ikke selv holde øje med dine konkurrenter og kan hurtigt tage action, hvis nogen stjæler dine fantastiske tekster.
Interne links styrker konteksten
En måde at styrke dine tekster og sider i Googles øjne er interne links. Disse er helt igennem fantastiske og hvis du i dag ikke gør brug af dem i dine tekster, så skal du i gang med det samme!
De hjælper både Google med at forstå sammenhængen på din side, men hjælper også dine besøgende med at finde yderligere information. Det kan sikre, at de bliver længere på din side, og derved skubber dem tættere på en konvertering, øger time-on-site og samtidig giver en meget bedre brugeroplevelse.
Samtidig kan interne links være en fantastisk måde at undgå søgeordskannibalisering, hvor den forkerte side kommer frem på et søgeord. Ved brug af eksakt match ankertekster internt på din side kan du sende direkte signaler til Google om, hvilken URL du ønsker skal findes på et bestemt søgeord.
Når du skriver dine tekster er det derfor stærkt anbefalelsesværdigt at du tænker interne links ind. Det samme gælder gamle tekster, hvor det løbende kan give rigtig god mening at tilføje interne links i takt med at du udvider din side med nyt indhold.
Brugervenlighed – Din læser sider på mobilen
I dag er 78% af alle websites mobilvenlige – hvad med dit?
Hvis ikke, kan det kun gå for langsomt med at få optimereret dit website, så du kan komme med på mobile first-bølgen. I dag er antallet af mobilsøgninger væsentligt større end antallet af desktop-søgninger, og det er altså her, du høster meget af din trafik.
Google straffer i dag hjemmesider, der ikke er mobilvenlige og er allerede i gang med at skifte til et mobile-first indeks i søgeresultaterne. Da flere søgninger foregår på mobilen end desktop vælger Google-bot at crawle din hjemmesides mobilversion og lægge denne i deres indeks. Ændrer eller skjuler du derfor dine tekster på mobilen kan du risikere at Google aldrig crawler dem, og derved mister al den værdi de ellers kan give – også i resultaterne på desktop. De ved nemlig godt, at størstedelen af deres brugere sidder på en mobil og de vil jo gerne give deres brugere den bedste oplevelse – og det er en mobilvenlig side!
Når det kommer til mobilvenlighed er det også vigtigt, at du indtænker dine tekster på din hjemmeside rent visuelt. Hvad tror du der sker, hvis det første kunden møder er en laaaaaang tekst, hvor det produkt de ledte efter først kommer helt nede i bunden?
Jeg tror godt du kender svaret; de løber skrigende bort og tilbage til de andre søgeresultater på Google.
Derfor er det ekstremt vigtigt, at du tænker det mobile design ind, når du skriver dine tekster. For én ting er hvordan du placerer det på desktop og hvornår noget er above- og below-the-fold. Noget helt andet er hvordan det ser ud på en mobil.
Kvalitet er vejen frem
Lad være med at gå på kompromis med tekstarbejdet på din hjemmeside. Det er teksterne, der er din direkte vej til bedre placeringer på Google. Har du benarbejdet i orden vil du kunne mærke det på bundlinjen.
For at slutte ordentligt af har jeg lige samlet 5 hurtige råd som du altid kan vende tilbage til, når du skal genere nyt indhold og tekster til din hjemmeside.
5 hurtige råd, du kan tage med nu:
- Lad være med at spamme dit keyword
- Gør brug af long-tail keywords
- Tænk kvalitet frem for kvantitet
- Opbyg en stærk intern linkstruktur
- Gør dit website og dine tekster mobilvenlige