Søgeordsanalyse er et vigtigt første skridt før en SEO-indsats – det ved de fleste, der arbejder med SEO. Og selvom mange efterhånden har forsøgt at erklære søgeord for døde og rådgiver om at du “bare skal skrive naturligt for brugerens skyld”, så er søgeord stadig essentielle.
Googles algoritme udvikler sig hele tiden og bliver bedre til at forstå semantik og sammenhænge, men korrekt brug af søgeord kan være forskellen på om det er dig eller din konkurrent, der snupper førstepladsen i søgeresultaterne. Derfor er det også uhyre vigtigt at komme godt fra start med en god og grundig søgeordsanalyse, så du kan finde de gyldne søgeord, som ikke bare giver besøgende, men de rigtige besøgende.
Derfor er det naturligt at stille dig selv et simpelt – men meget vigtigt – spørgsmål:
Hvordan vælger jeg de rigtige søgeord?
Det spørgsmål vil jeg forsøge at besvare i dette blogindlæg med en gennemgang af de enkelte trin i en grundig søgeordsanalyse. I denne guide vil jeg ikke gøre brug af nogle betalte værktøjer*, da det i de fleste tilfælde ikke er nødvendigt for at komme i gang.
*Google Keyword Planner er i mine øjne fortsat et gratis værktøj, hvorfor den også indgår. Har du ikke en aktiv AdWords-konto vil du dog kun få intervaller for søgevolume.
Når du skal i gang er det vigtigt med et overblik. Derfor starter vi helt fra toppen med at gennemgå alle muligheder. Her gælder det om at gå så bredt som muligt og at få så mange vinkler på som muligt, så vi får vendt og drejet alle mulige og umulige søgeord. På den måde er du sikker på, at du ikke overser en potentiel guldgrube.
Før du fluks flyver ind i Googles Keyword Planner for at tjekke søgevolume på dine (forkerte) søgeord, er det vigtigt med et godt overblik.
Her vil jeg derfor anbefale en gammeldags metode, nemlig at hive papir og blyant frem, og gå i krig med at skrive ord ned. For selvom du måske allerede har de mest oplagte søgeord klar, vil der alligevel ofte være guldkorn at hente her.
Her er det vigtigt ikke at begrænse dig for meget – det får du rig mulighed for senere. Nu handler det blot om at få en masse tænkelige – og utænkelige – ord ned på papiret.
Tænk ikke kun på de søgeord, der skal skabe salg – tænk også på spørgsmål!
Skal du for alvor øge dine muligheder for besøgende er det vigtigt at tænke bredt over forskellige typer af søgeord, der henvender sig til forskellige dele af kunderejsen. Kigger du kun på salg, er det nemt blot at vælge produktnavne og de overordnede kategorier på dine services og produkter. Men her vil du ofte blive ramt af meget høj konkurrence, og ofte se side 1 være fyldt op med Shopping og AdWords annoncer.
Tænk derfor også over søgeord, der kan ramme lidt højere oppe i kunderejsen – eksempelvis mens en kunde blot søger information. Her skal du typisk hive fat i de gyldne HV-ord, som Google også er blevet rigtig glade for. Disse søgeord kan ligeledes være guld værd, hvis du kombinerer dem med forskellige remarketing teknikker, såsom Facebook retargeting eller budjusteringer i AdWords.
Dette er ligeledes en fremtidssikring af din SEO-strategi. For i takt med at Amazon og Google buldrer ind på markedet med deres voice assistants, så ser vi ligeledes en stigende tendens til at folk søger ved at snakke i stedet for at skrive. Og her er det mere naturligt at stille spørgsmål end det er at sige få usammenhængende ord. Derfor kan du være på forkant ved at tænke i spørgsmål når du laver søgeordsanalyse og sørge for at besvare disse i dine tekster.
Med en lang og lækker liste af søgeord er du nu klar til at gå videre til næste step – at få overblik over din hjemmeside.
Løber du skrigende bort, hvis jeg siger, at du nu skal åbne Excel (eller Google Sheets)? I så fald beklager jeg, men bare rolig, du skal ikke ud i lange IF-formler i denne omgang.
Det er nemlig tid til at få et overblik over de URL’er du har på din hjemmeside lige nu. Virker det meget omstændigt fordi du har en stor hjemmeside/webshop kan du nøjes med de vigtigste sider. Har du dog tiden vil jeg anbefale at du laver en fuld oversigt – det er altid sundt at have overblik over din hjemmesides struktur.
Helt grundlæggende er der 2 gode grunde til at dette punkt er nødvendigt:
Jo længere væk fra forsiden du placerer en URL, jo mindre vigtig vil Google naturligt anse den for at være. Har du derfor begravet nogle af dine vigtigste sider/produkter dybt inde i din hjemmesides struktur vil dette kunne skade dine chancer for gode placeringer. Derved ikke sagt, at alt er tabt. I stedet vil det bare kræve lidt ekstra arbejde og lidt formning af din hjemmesides interne linkstruktur. Det kan være ved at fremhæve produktet på forsiden, ved at linke til det fra den ”mest populære” kategori eller lignende tiltag.
Denne grund er egentlig ganske simpel – har du overhovedet en side, der passer til det søgeord du gerne vil findes på?
Denne grund giver lidt sig selv, men er ofte noget der ikke altid spiller en stor nok rolle i ens søgeordsanalyse. Vigtigheden af dette kan på ingen måde undervurderes og vil forhåbentlig være soleklart, når du har nået enden af dette blogindlæg.
Når du har fået et godt overblik over dine søgeord og din hjemmesides struktur, er det blevet tid til at matche dem med hinanden. Du har allerede gjort det hårde forarbejde, så denne del er meget lige til. Gå igennem hver enkelt søgeord du har på dit papir og indsæt det i dit excel-ark ud for den mest passende URL.
Når du har gjort det vil du løbe ind i en af disse – eller begge – udfordringer:
Du har forhåbentlig været så grundig og kreativ, da du fandt søgeord, at du har søgeord tilovers. Dette vil være helt normalt. Skriv alligevel disse søgeord ind i dit excel-ark, men smid dem i bunden og lad feltet med URL være tomt. Når du nu går videre til næste skridt vil du nemlig vide, at disse søgeord kræver oprettelse af landing pages, og derved højst sandsynligt kræver mere arbejde end andre søgeord. Men måske har du fundet de gyldne ord, hvor oprettelse af nye landing pages vil være det bedste du kan gøre.
Du kan også løbe ind i det omvendte – nemlig at du har URL’er, hvor ingen af dine søgeord passer til. Løsningen her er meget simpel – hvis du kan komme på søgeord, der giver mening, så tilføj dem. Hvis du ikke kan komme på noget, så lad den være tom og brug ikke mere krudt på det. Det er meget sjældent, at alle dine sider vil kunne trække besøgende fra Google alligevel – brug i stedet din tid på vigtigere sider og søgeord.
Når du har fået det gyldne overblik er det tid til at gå i krig med den ”rigtige” del af søgeordsanalysen. Her skal vi kaste os ud i nogle af de klassiske discipliner, såsom at kigge på søgevolume, konkurrence og lignende.
Jeg anbefaler, at du gennemgår nedenstående proces for ét søgeord af gangen. Derfor skal du allerede nu prioritere de vigtigste søgeord og gå i krig med dem i den rækkefølge. Ofte vil det dog allerede være åbenlyst for dig nu, hvilken retning du skal gå.
I resten af dette blogindlæg vil jeg gennemgå processen, hvor vores valgte søgeord er ”søgeordsanalyse”.
Nu skal du vælge, hvilke søgeord, der er vigtige for dig. Her er det altid en god idé at se på dit udgangspunkt, da det på den korte bane kan have stor indflydelse. For, at du overhovedet skal få besøgende fra søgemaskinerne, handler det om at ligge på side 1. Alt herunder vil være næsten ligegyldigt. Derfor vil der være meget stor forskel på om et søgeord ligger på side 7 eller toppen af side 2. Jo tættere du allerede nu er på side 1, jo hurtigere vil du typisk kunne se betydelig fremgang.
Når jeg kører denne proces er det især søgeord i følgende placeringer, som jeg kigger på, hvis jeg skal skabe “hurtige” resultater:
#1 – Subtoppen på side 1 (placering 3-5)
#2 – Bunden af side 1 (placering 7-10)
#3 – Toppen af side 2 (placering 11-13)
Her kan meget få hop i placeringer betyde rigtig meget i forhold til besøgstal, hvorfor de også er attraktive at starte med. Dog skal du ikke stirre dig blind på den korte bane og nuværende placeringer.
Det bedste eksempel er dette blogindlæg, hvor jeg ønsker at ramme søgeordet “Søgeordsanalyse”. Her er jeg ikke i nærheden af nogle af de placeringer ovenfor. Faktisk findes jeg slet ikke på det søgeord, da min blog er ny, og jeg aldrig har skrevet om emnet. Derfor har jeg valgt at oprette en ny landing page (dette blogindlæg) for at opnå en god placering på sigt.
Når du går i gang med nedenstående skal du ikke glemme at tænke på salg. Hvis du har nogle produkter, der sælger rigtig godt via andre kanaler, så vil de altid være værd at satse på organisk også – uanset nuværende placering. Brug derfor primært din nuværende placering til at prioritere dine søgeord på den korte bane, men afskriv ikke et søgeord på denne baggrund.
Nu har vi gjort det gode forarbejde, hvorfor det er tid til at gå til Googles Keyword Planner.
Start med at gå ind i søgeordsplanlægning og indtast dit søgeord. Her starter jeg altid med at udfylde søgeordet i ental og flertal, samt øvrige stavemåder (et eller to ord eksempelvis). Hvis der er engelske udtryk eller synonymer smider jeg også dem med ind. Sørg for at adskille dine søgeord med kommaer.
Vil du gerne have yderligere inspiration kan du kigge i bunden under søgeordsforslag, hvor Google kommer med idéer til andre søgeord, som er relevante til det du har indtastet. Her kan du være heldig at finde formuleringer du ikke havde tænkt på, eller long tail keywords du senere kan bruge i din tekstforfatning.
Vær opmærksom på at Google har foretaget ændringer til hvordan de grupperer søgeord. Derfor vil du ofte løbe ind i en infoboks, der advarer dig om at de har grupperet nogle af dine søgeord. Dette vil du ofte se, når du indtaster søgeord i ental og flertal.
Den bedste løsning på dette problem er dog meget simpel:
Brug begge dele.
Google er i dag så klog, at forskellen på om du bruger ental/flertal er forsvindende lille. Semantisk kan Google godt forstå sammenhængen, hvorfor det ikke er her du skal bruge unødigt meget energi. Og bruger du begge dele naturligt i dit indhold og/eller overskrifter er du godt dækket ind.
Når du har indtastet dit søgeord har du nu information på de forskellige varianter, som du skal vurdere på. For selvom Google er klog nok til at forstå ental/flertal, så kan der være større forskel på synonymer og hvad dine kunder kalder dit produkt. Er du optiker og sælger kontaktlinser er der derfor stor forskel på om du optimerer til søgeordet kontaktlinser eller linser, da det i nogle tilfælde er helt forskellige søgninger.
Derfor skal du helst vælge én primær variant af dit søgeord, som du vil fokusere på. Dette gøres ved at gennemgå de enkelte og holde de forskellige faktorer op imod hinanden.
Den er meget simpel – se på hvor mange, der rent faktisk søger på det. Det er altid godt til at vurdere hvor mange, der potentielt kan komme ind i biksen ved at komme højt op. For mange stopper søgeordsanalysen her, hvor der bare bliver valgt det søgeord med højst søgevolume.
Undervurder dog ikke søgeord med lavere volume, hvis de har høj relevans for din side/shop. Jeg oplever ofte rigtig gode resultater ved at fokusere på kvalitet frem for kvantitet. Selvom det ikke giver ligeså mange besøgende kan det på sigt give mere relevante besøgende, der konverterer meget bedre og derved ender med at give mere på bundlinjen.
Tag den med et gran salt, men hav den i tankerne når du hopper over i Google om lidt. Hvis konkurrencen er høj betyder det ofte, at mange annoncerer på et søgeord. Og hvis mange er villige til at betale for klik på netop dette søgeord, så er det nok også fordi det giver konverteringer i den anden ende.
Derfor kan du bruge konkurrencen til at vurdere, hvor attraktivt dette søgeord er i forhold til salg på den korte bane. Det betyder ofte at du skal konkurrere med 4 AdWords annoncer i toppen af skærmen, men betyder også at der er salg at hente, hvis du kommer op på side 1.
En anden god måde til at måle konkurrence på er ved at forstå, hvor stærke top 10 placeringerne for det pågældende søgeord er. F.eks. angiver et værktøj som Ahrefs en score fra 0 til 100, til at belyse hvor stærke de enkelte websites er, og du kan så sammenligne med scoren for dit website, om du har lige så stor domæneautoritet. Det er klart, at ligger stærke sites som Wikipedia og Amazon i top 3 for et søgeord, så er dine kræfter nok bedre brugt på andre søgeord med mindre konkurrence. Vil du gå skridtet videre med at analysere konkurrencen så vil jeg anbefale at du læser nærmere om Google Volatility Score i denne guide. Dette er en avanceret måde til at forstå, hvordan du skal prioritere din indsats.
BONUS-TIP
Vil du gerne have flere forslag til keywords kan du gøre brug af ubersuggest, rebutter.me eller lignende sider, der kan kaste endnu flere keywords i hovedet på dig! Det er især godt, hvis du er på udkig efter long tail keywords eller er til opdagelse af helt nye keywords relateret til dine primære keywords.
Når du nu har vurderet hvilken variant, der skal satses på, er det tid til at gå til Google. Husk at bruge incognito/private browsing når du foretager søgninger på Google, så resultaterne ikke bliver påvirket af din søgehistorik.
For at have en chance for at komme på side 1 er det vigtigt at du forstår landskabet. Ganske simpelt er Googles mission at sikre så brugbare resultater på side 1. Derfor skal dit udgangspunkt altid være at du skal tilbyde Google et mindst ligeså godt resultat, som der lige nu kommer frem. Gør du ikke det vil du have meget svært ved at komme op i top og forblive der. Og ærligt – hvis du ikke kan levere bedre indhold end det der findes, hvorfor skulle du så fortjene en plads i toppen?
Derfor er der en række ting, du skal gennemgå ved din søgning.
Hvis du gerne vil have en kategoriside på din webshop til at komme til tops, så er det vigtigt, at det også er denne type side, der bliver vist på side 1. Hvis det er tilfældet – perfekt. Hvis ikke, så er det måske på tide at overveje om du skal vælge en anden landing page.
Jeg kunne eksempelvis have placeret søgeordsanalyse som en service eller almindelig side, der omhandler emnet overordnet, men jeg valgte et blogindlæg. Det gjorde jeg fordi der var et rimeligt miks mellem hvad der kom frem på side 1 på nuværende tidspunkt. Søgeresultaterne inkluderer blandt andet tilbud om gratis søgeordsanalyser, hvilket jeg ikke har tænkt mig at tilbyde. Derfor ønskede jeg at angribe dette søgeord med en guide, hvor et blogindlæg altså var mere passende.
BONUS-TIP
Kommer der YouTube-videoer frem? Hvis der ikke gør det kan det måske være en mulighed for dig til at snige dig ind på side 1. Google elsker YouTube, hvorfor en video omhandlende dit søgeord kan give dig et ekstra våben i kampen om at komme på side 1.
Gennemgå resultaterne på side 1 ved at klikke ind på dem. Hvilken type indhold er der på siden? Er det ren tekst eller gør de brug af mange billeder eller video? Har de fællestræk/nævner de alle de samme begreber?
Noter alle de fællestræk du kan finde – det er alt sammen noget, der giver disse sider værdi. Skal du derfor være mindst ligeså god som dem er det derfor noget du skal overveje at have med på din side.
I mit tilfælde – med søgeordsanalyse – var mange af konkurrenters sider opsat som guides, hvori de nævnte emner såsom “Google Keyword Planner” og “Long tail”, samt gjorde generelt brug af mange billeder. Dog var der ingen med video, hvorfor jeg kunne overveje dette som en mulighed til at levere bedre indhold.
Hvor store er de sider du skal konkurrere med? Hvis du har en hobby-biks med lidt modetøj, men støder ind i Zalando, Stylepit og alle de andre kæmpe virksomheder på side 1, så har du måske fat i et lidt for bredt keyword. Dette kræver selvindsigt, men er nødvendigt, hvis du skal vurdere om det overhovedet er realistisk at komme på side 1. Ellers kan det måske være du skal snævre lidt ind ift. søgeord, så det bliver mere specifikt.
For god ordens skyld nævner jeg det lige igen – det er bedre at være på side 1 med søgeord, der har lavere søgevolume end på side 2 med høj søgevolume.
Tjek de andres title tags og meta beskrivelser. Slår de alle på de samme ting?
Ofte vil du se at de samme vendinger eller udtryk går igen. Dette skyldes højst sandsynligt, at det giver besøgende, da det matcher hensigten med søgningen.
“Stjæl” hvad der virker og gør det til dit eget, så du giver et unikt twist på det, som der bliver søgt efter. Et meget simpelt trick er at bruge tal, da de er nemme at genkende for øjet og derved skaber opmærksomhed om dit resultat.
Hvis ja – så bliv ikke skræmt. Dette viser blot at søgeordet er attraktivt for annoncører og at der rent faktisk er penge i de klik der kommer ind. Ligesom med de almindelige resultater kan du hente inspiration i de formuleringer de bruger.
Mange vil have kørt split tests for at finde den bedste formulering – det betyder at du kan udnytte deres tests til at skaffe guldkorn.
Udover organiske og betalte resultater kan der være en lang række andre resultater, som er genereret af Google. De fylder meget på side 1 – så jo mere “larm” der er, jo værre er det selvfølgelig for de organiske resultater. Derfor vil det generelt gøre et søgeord mindre attraktivt, hvis du også skal konkurrere med andre typer indhold. Især hvis det betyder færre organiske resultater på side 1.
Nogle af disse kan dog også være en mulighed. Kan du eksempelvis overtage pladsen i et knowledge card eller featured snippet kan du få stor synlighed om dit resultat.
Når du har gennemgået ovenstående proces har du nu en lang række information du kan bruge til at vurdere, hvor attraktivt dit søgeord er.
Hvorvidt det er realistisk for dig at komme på side 1 er dog altid den svære vurdering. Her er det vigtigt med tidligere erfaringer fra din egen eller andre sider. Har du ikke disse erfaringer kan det være en god idé at løbe igennem en håndfuld søgeord på din liste. Så vil du bedre have noget at sammenligne med og kan ud fra disse vurdere, hvilke du skal satse på.
Når du har kørt din søgeordsanalyse igennem kan du starte forfra med de øvrige søgeord du fandt. Med en grundig søgeordsanalyse i hånden vil du nu være bedre rustet til at gå i gang med SEO-arbejdet. Og med en prioriteret liste af søgeord kan du bruge tiden klogt, så du ikke spilder tiden på søgeord, der ikke giver besøgende eller salg.